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CI Referral Report 

Q:  What referrals are included in Question A.1.a Referrals 
(Incoming)? 
    
A:  The HUB report shows numbers for ALL referrals received by the HUB, including 
those referrals that were received/entered by the HUB plus those received by/ entered 
by CHW programs and CHV programs. You can view the source of all of your referrals 
under Section 6.a.5) Referral Source/Prenatal Care Providers. 
*Note that this report has been updated 7/8/14 to include the number of referrals from 
each source.   
 

Q:  I ran the old report and the new report for the same period.  
None of the numbers match up. 
 
A:  The “CI Referral Report (New Community Screening)” Report includes data from 
ALL referral forms (both the “old” one-page referral, the new IPO referral form and 2 
page Community Health Screen, the PRA and the PRA follow-up form).  The “CI 
Referral Report (New Community Screening)” is the ONLY report from SPECT that you 
will need to run.     
DO NOT attempt to use the old “Performance Report (“Old” One Pager)” Report for any 
data for any dates after 3/31/2014.  The old report is correct for all PRASPECT 
database activity up to and including 3/31/2014 and can (and should) be used for 
performance evaluation prior to and including 3/31/2014.   
 
If you try to run both reports after 4/1 and try to add or compare numbers from the 2 
reports, there will be no correlation.  The old report uses previous definitions of old data 
factors and none of the new or recoded data factors.  The new report includes all of the 
new data factors and recoded definitions of the new data factors.    
 
The number of referrals will not match either.  If you attempt to compare, the total 
number of referrals in the old “Performance Report (“Old” One Pager)” Report will be 
higher than the total number of referrals in the “CI Referral Report (New Community 
Screening)” Report.  It is complicated, but there are a number of reasons for this. The 
old report counts each “row” in the referral table as one referral to CI, because prior to 
April 1, the only referrals that made it into the table had CHV checked off as “Referred”.  
However, beginning 4/1, with the advent of the 2 form process (the Initial Referral form, 
followed by the Community Health Screen) the query for the program to count the 
number of actual referrals changed to include ONLY those forms with consent = “YES” 
and/or “Referred to CI” or “Referred to CHV”.  Forms that did not advance to Central 
Intake (consent = “no” to CI, CHS not completed and submitted, clients refusing CI and 
managed by CHW programs, etc.) would be counted  (incorrectly) as referrals in the old 
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“Performance Report (“Old” One Pager)” Report, but are not counted as referrals in the 
“CI Referral Report (New Community Screening)” Report. 
. 
The  number of referrals in the “CI Referral Report (New Community Screening)” Report 
is correct. 
 

Q:  How is the number of referrals to Prenatal Care calculated? 
A:  There are 2 different lines in the HUB report for Referrals to Prenatal Care. 

A2 Subset - Pregnant in Need of Link to Prenatal Care:  b.  CI referral to Prenatal 
Care  

• The date range for this is the date the Initial Contact was submitted. 
• This is a subset of Pregnant patients.  If the referral was marked for 

Preconception or Interconception or Male, and a referral is made for Prenatal 
Care, they are not included in this subset of pregnant women. 

• In order to count in the CI HUB report, referral must make it to HUB.  (ie:  
Either PRA or CHS must be submitted to Central Intake) 

o *April-June 2014 also includes the original “one-page” community 
forms submitted to Central Intake.   

 

A4 Number Of Individual Referrals To Community Services (Including Prenatal) 

• The date range for the number of referrals MADE to Community Services  is 
the ACTUAL date the referral (or Resource or Appointment) was made.   

• In the case of a referral made via the Community Health Screen (CHS), the 
referral date would be the same as the date the Initial Contact was submitted.   

• When the referral is made via the Resource/Referral/Appointment Screen in 
SPECT, the date is the actual date the referral was made. 

• Preterm Labor Prevention is also coded and counted as a referral for Prenatal 
Care. 

• Note:  All Referrals (and resources and appointments) made BY Central 
Intake in the Resource/Referral/Appointment Screen in SPECT count toward 
the numbers reported in this section-whether or not the referral has been 
submitted to Central Intake. 
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Q:  The number of referrals to CHV and CHW Programs in line 
#4. (The number of individuals referred to community services) 
has to be incorrect.  All of our home visiting programs are not 
even listed on the report.  
 

A.  The numbers reported in this section are taken strictly from the 
Resource/Referral/Appointment Screen in SPECT.  Included here are only referrals 
made by a particular staff person (or supervisor or HUB administrator) to a specific 
program using that page, not the programs to which you assign your “Unassigned 
Referrals” in your HUB referrals tab.  These are all based on the decision trees. 
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IPO Stats Report 

Q:  Why does the number of participants for my Programs, 
Activities and Events equal 0 (zero)?  
A:  The number of participants for my Programs, Activities and Events is taken directly from 
your Events/Outreach forms that you complete.  Be sure to include the number of participants 
und “Total Attend”.  

 

Q:  Why are there 0’s (zeros) for the Population Served under 
Program Reported  
Count?  
A:  The data for the categories under Population Served (All Events and Activities) (under the 
Porgram Reported Count*) is taken directly from the  Events/Outreach forms that you 
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complete.  The data under Initial Contacts Count* and Completed Screening Count* are taken 
from the submitted forms. 

 

 

Q:  My CHW Program does not provide Pregnancy Testing.  Why 
are there numbers under “Pregnancy Testing” on my report? 
A:  Even though your program does not provided testing, some CHWs complete the pregnancy 
test date and or results based on details reported by the client.   

 

Q:  Are we able to enter Outreach Activities from the past? 
A:  Yes.  In your CHW tab, Click on “IPO Administration” > “Outreach Events” >Add Events.  On 
the drop-down for “Event Type”, select the appropriate outreach activity (Community Event, 
Daily Street Outreach, Door-to-door, etc.) under the bold “Outreach” heading.  Then add the 
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information about the outreach.  When you are finished, click “submit”.  (Reference pages 8-10 
in the CHW Users Manual.) 
 

 Q:  The numbers reported under CASE MANAGEMENT do not 
match my records.  
A:   The numbers reported under CASE MANAGEMENT include only those clients with status of 
“enrolled” during The date range for the reporting period.  The enrollment date is automatically 
generated by the SPECT system when the client status is changed to “Enrolled”, and cannot be 
changed.  It is important to enter and update the SPECT system daily in order to ensure that 
reports reflect actual activity.   
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